Hoe de burger de wereld veroverde…

De hamburger. Een icoon.

De Amerikanen geloven graag dat het een Amerikaans icoon is. Zo worden er in the States 50 miljard (!) hamburgers per jaar gegeten. De burger is inmiddels mega populair over heel de wereld. Als je alle hamburgers die jaarlijks worden gegeten achter elkaar zou leggen, dan kun je 32 keer de wereld rond!

Voordat de burger in Amerika arriveerde, heeft de burger de hele wereld doorkruist en een paar kleine gedaanteverwisselingen ondergaan.

Zoals bij veel gerechten, is de precieze herkomst van de hamburger niet bekend en wordt de eer door diverse partijen geclaimd. Bij deze het verhaal, dat wij het meest geloofwaardig achten:

Tartaartje

Het idee van het platgeslagen stuk vlees is naar alle waarschijnlijkheid afkomstig van de Mongolen (ook wel Tartaren genoemd) in de 13e eeuw. De strijders uit het leger van Dzjengis Khan in Mongolië stopten namelijk stukken rundvlees tussen hun zadel en het paard. Hierdoor werd het vlees mals gemasseerd, zodat ze het rauw konden eten. De Mongolen brachten tijdens hun Russische veroveringen dit vleesgerecht mee. De Russen keken het kunstje af van de Mongolen en voegden er ei en ui aan toe voor een vollere smaak. Zo ontstond de Steak Tartare.

Hamburg, de naamgever

Op hun beurt werden de Duitse soldaten fan van dat malse rundvlees van hun Russische conculega’s en namen het mee naar huis. Hamburg was als belangrijke havenstad aan de Baltische Zee één van de eerste plaatsen waar het platte en rauw gegeten rundvlees populair werd. Echter vonden ze in het Duitse Hamburg dat die rauwe ‘tartaar’ nóg veel lekkerder werd door het licht te bakken. En die ‘Hamburger Steak’ veranderde al gauw in ‘de hamburger’.

De burger emigreert naar de States!

Volgens de meeste Amerikanen begon de geschiedenis van de hamburger pas écht toen Duitse immigranten het gerecht meenamen naar de VS. Delmonico’s in New York zette in 1830 als eerste de hamburger steak op de kaart, maar nog zonder broodje. Het broodje om de hamburger deed pas rond 1900 zijn intrede.

Nu claimt natuurlijk iedere Amerikaan dat hij de eerste was, die zo bijdehand was om de Hamburger Steak op een broodje te serveren. Zo ook de Deense kok Louis Lassen, met zijn lunchkraam Louis’ Lunch uit New Haven (Connecticut). Zijn verhaal:

Eén van de klanten van Louis’ Lunch uit New Haven bestelde een steak to go. De kok had geen idee hoe de man het anders op kon eten en stopte de steak tussen twee boterhammen.

Wie de enige echte uitvinder is weten we nog steeds niet helemaal zeker.

De hamburger werd snel populair en verspreidde zich als een razende over de Verenigde Staten. Dit succes was te danken aan het feit dat men nu een steak staand of lopend kon eten, zonder bord en zonder bestek.

Later ontstonden er greasy spoons. Goedkope restaurants waar alleen gefrituurd en gebakken werd. Hier stonden dan ook met name de hamburgers op het menu, want burgers waren makkelijk te bereiden en je kon veel hamburgers tegelijk op een bakplaat kwijt. Eén kok kon prima een groot aantal gasten bedienen. De greasy spoons zorgden ervoor dat steeds meer Amerikanen goedkoop uit eten konden en iedereen een Hamburger kon eten.

Op het nippertje ontkomen aan rigoureuze naamsverandering

Huh?? Had de hamburger bijna geen hamburger meer geweest?!?

Ja! In de Eerst Wereldoorlog noemden de Amerikanen hun geliefde burger toch liever ‘de Liberty Sandwich’ in plaats van hamburger. Waarom? Deze Amerikaanse delicatesse mocht absoluut geen Duitse naam hebben.

Formidabele gastronomische burgers

Na de Tweede Wereldoorlog rukten de fastfood en drive in restaurants op. Multinationals presteren het om (bijna) overal ter wereld hun hamburgers te verkopen. De hamburger is daardoor wereldberoemd geworden, maar het imago is er niet bepaald van opgeknapt.

Gelukkig is er een tweede stroming gaande: De gastronomische burgers. I.p.v. snel en goedkoop, wordt er juist gebruikt gemaakt van de allerbeste ingrediënten en wordt er de tijd genomen om het ultieme broodje hamburger te bouwen.

Zo ook in de HALL. Het perfecte rundvlees, het perfecte broodje en de perfecte toppings. Precies in balans, niet teveel & niet te weinig. En we maken er een sport van om eindeloos te experimenteren met nieuwe smaak combinaties. Het gevolg: Een aantal formidabele burgers op het menu en elke maand een spannende Burger van de Maand. Met één van onze burgers hebben we zelfs een mooie prijs in de wacht gesleept!

Op 28 mei viert de HALL, samen met de rest van de wereld, de Internationale Dag van de Hamburger. En dat doen we het liefst met jou! Dus kijk snel HIER, hoe je aanwezig kunt zijn bij dit Burgerfestijn!

Nieuwsgierig achter het verhaal achter de burgers van de HALL? >>