Op maandag 9 september zijn wij gesloten wegens een congres.
 

Hoe de burger de wereld veroverde…

De hamburger. Een icoon.

De Amerikanen geloven graag dat het een Amerikaans icoon is. Zo worden er in the States 50 miljard (!) hamburgers per jaar gegeten. De burger is inmiddels mega populair over heel de wereld. Als je alle hamburgers die jaarlijks worden gegeten achter elkaar zou leggen, dan kun je 32 keer de wereld rond!

Voordat de burger in Amerika arriveerde, heeft de burger de hele wereld doorkruist en een paar kleine gedaanteverwisselingen ondergaan.

Zoals bij veel gerechten, is de precieze herkomst van de hamburger niet bekend en wordt de eer door diverse partijen geclaimd. Bij deze het verhaal, dat wij het meest geloofwaardig achten:

Tartaartje

Het idee van het platgeslagen stuk vlees is naar alle waarschijnlijkheid afkomstig van de Mongolen (ook wel Tartaren genoemd) in de 13e eeuw. De strijders uit het leger van Dzjengis Khan in Mongolië stopten namelijk stukken rundvlees tussen hun zadel en het paard. Hierdoor werd het vlees mals gemasseerd, zodat ze het rauw konden eten. De Mongolen brachten tijdens hun Russische veroveringen dit vleesgerecht mee. De Russen keken het kunstje af van de Mongolen en voegden er ei en ui aan toe voor een vollere smaak. Zo ontstond de Steak Tartare.

Hamburg, de naamgever

Op hun beurt werden de Duitse soldaten fan van dat malse rundvlees van hun Russische conculega’s en namen het mee naar huis. Hamburg was vroeger al een belangrijke zeehavenstad van Europa. Dankzij handelsroutes op de Noordzee, maar ook de Baltische zee is de "Hamburger" in Hamburg terecht gekomen. Hamburg is één van de eerste plaatsen waar het platte en rauw gegeten rundvlees populair werd. Echter vonden ze in het Duitse Hamburg dat die rauwe ‘tartaar’ nóg veel lekkerder werd door het licht te bakken. En die ‘Hamburger Steak’ veranderde al gauw in ‘de hamburger’.

De burger emigreert naar de States!

Volgens de meeste Amerikanen begon de geschiedenis van de hamburger pas écht toen Duitse immigranten het gerecht meenamen naar de VS. Delmonico’s in New York zette in 1830 als eerste de hamburger steak op de kaart, maar nog zonder broodje. Het broodje om de hamburger deed pas rond 1900 zijn intrede.

Nu claimt natuurlijk iedere Amerikaan dat hij de eerste was, die zo bijdehand was om de Hamburger Steak op een broodje te serveren. Zo ook de Deense kok Louis Lassen, met zijn lunchkraam Louis’ Lunch uit New Haven (Connecticut). Zijn verhaal:

Eén van de klanten van Louis’ Lunch uit New Haven bestelde een steak to go. De kok had geen idee hoe de man het anders op kon eten en stopte de steak tussen twee boterhammen.Wie de enige echte uitvinder is weten we nog steeds niet helemaal zeker. De hamburger werd snel populair en verspreidde zich als een razende over de Verenigde Staten. Dit succes was te danken aan het feit dat men nu een steak staand of lopend kon eten, zonder bord en zonder bestek.

Later ontstonden er greasy spoons. Goedkope restaurants waar alleen gefrituurd en gebakken werd. Hier stonden dan ook met name de hamburgers op het menu, want burgers waren makkelijk te bereiden en je kon veel hamburgers tegelijk op een bakplaat kwijt. Eén kok kon prima een groot aantal gasten bedienen. De greasy spoons zorgden ervoor dat steeds meer Amerikanen goedkoop uit eten konden en iedereen een Hamburger kon eten.
 


 

Op het nippertje ontkomen aan rigoureuze naamsverandering

Huh?? Had de hamburger bijna geen hamburger meer geweest?!?

Ja! In de Eerst Wereldoorlog noemden de Amerikanen hun geliefde burger toch liever ‘de Liberty Sandwich’ in plaats van hamburger. Waarom? Deze Amerikaanse delicatesse mocht absoluut geen Duitse naam hebben.

Formidabele gastronomische burgers

Na de Tweede Wereldoorlog rukten de fastfood en drive in restaurants op. Multinationals presteren het om (bijna) overal ter wereld hun hamburgers te verkopen. De hamburger is daardoor wereldberoemd geworden, maar het imago is er niet bepaald van opgeknapt.

Gelukkig is er een tweede stroming gaande: De gastronomische burgers. I.p.v. snel en goedkoop, wordt er juist gebruikt gemaakt van de allerbeste ingrediënten en wordt er de tijd genomen om het ultieme broodje hamburger te bouwen.

Zo ook in de HALL. Het perfecte rundvlees, het perfecte broodje en de perfecte toppings. Precies in balans, niet teveel & niet te weinig. En we maken er een sport van om eindeloos te experimenteren met nieuwe smaak combinaties. Het gevolg: Een aantal formidabele burgers op het menu en elke maand een spannende Burger van de Maand. Met één van onze burgers hebben we zelfs een mooie prijs in de wacht gesleept!

Op 28 mei viert de HALL, samen met de rest van de wereld, de Internationale Dag van de Hamburger. En dat doen we het liefst met jou! Dus kijk snel HIER, hoe je aanwezig kunt zijn bij dit Burgerfestijn!

Nieuwsgierig achter het verhaal achter de burgers van de HALL? >>

catering

Hoe gezellig de HALL ook is, de HALL crew komt graag naar je toe. Broodjes voor tijdens een vergadering op de zaak? Overwerken? Bedrijfsfeest? Iets te vieren? De HALL kan alle wensen vervullen op het gebied van catering. Van broodjes tot BBQ en buffet, kraakvers en tot in de puntjes geregeld.

restaurant

Tijdens de lunch staat het VERSLOKET gevuld met lekkers. Kies iets lekkers van het buffet en geniet! Meer tijd? Ga dan rustig zitten en ontdek de heerlijke gerechten op ons à la carte menu: bovenste beste burgers, gezonde eiergerechten, kraakverse salades en rijkelijk belegde broodjes!

zaallen

Op zoek naar een duurzame, dynamische en inspirerende locatie voor jouw zakelijke bijeenkomst, vergadering, evenement of congres? De HALL en de ZAALLen bieden ruimte aan groepen tot 220 personen. Centraal gelegen en goed bereikbaar.

vacatures

de HALL crew bestaat uit enthousiaste lekkerbekken met een passie voor verrassend, gezond en lekker eten. We zetten alles op alles om van elk bezoek een feestje te maken en onze gasten in de watten te leggen. En er is nog plek in  HALL crew voor meer lekkerbekken! Werken in Woerden, met gezelligheid van de horeca en de luxe van kantooruren.

Actueel

Actueel

wijnHALL 10 november 2024

Dit jaar kan je op zondag 10 november je wijnhart weer helemaal ophalen tijdens de WijnHALL! In de  HALL in Woerden kun je genieten van heel veel verschillende wijnen. Naast de proeverij met deze vele wijnen kun je ook deelnemen aan meerdere masterclasses.

Burger van de Maand

Benieuwd naar onze burger?

Fietsvierdaagse Woerden

Op 12 juni start de Woerdense Fietsvierdaagse! Vier dagen lang mogen wij het start- en eindpunt zijn. Begin je fietstocht met een lekkere kop koffie of thee met taart, of trakteer jezelf op heerlijke lunch.

Nieuw Menu!

We hebben een nieuwe menukaart! Benieuwd wat je allemaal kunt kiezen van het a la carte menu? Lees dan gauw verder!

volg ons ook op:

Ervaringen

Ervaringen

Fijne plek met lekker ruime vergaderzalen, eh zaallen bedoel ik dan natuurlijk :)
Anton van Wilgen
Of het nou even rustig een concept uitwerken is of met een grote groep een vergadering, bij de Hall zitten we altijd goed!
Johan / IC & B
Ik werk graag  in de Hall, de lunch is voortreffelijk en er is altijd een rustig plekje waar ik me dan gelijk weer thuis voel
Lieneke van Dam
Als schrijver/illustrator zocht ik een leuke inspirerende werkplek. Inmiddels zijn we vier boeken verder en zit ik nog steeds graag aan een van de tafeltjes in de Hall. Een lekker kopje koffie erbij en op naar de...
Ilona G.

Op de hoogte blijven

 

schrijf je in op de nieuwsbrief

Korenmolenlaan 4 | Woerden

De HALL is geopend van ma t/m do van 08:30 -18:00 uur en op vrijdag van 08:30 - 16:00

Wij zijn telefonisch te bereiken van 8:30-17:00

Korenmolenlaan 4
Woerden

De HALL is geopend van ma t/m do van 08:30 - 18:00 uur en op vrijdag van 08:30 - 16:00

Wij zijn telefonisch te bereiken van 8:30-17:00

KvK nr 72046767
Algemene Voorwaarden
Privacyverklaring

Email: frontoffice@dehall.nl
Tel: 0348-705280

© 2022 de Hall - Woerden | Ontwerp & realisatie: Buro Fudge & De Goudse Wolf

Werkwijze

 

Uitleg bestellen / bezorgen

De stappen van ons bestelproces

*Op dit moment is het alleen mogelijk om maaltijden af te halen

Speciale wensen

Heb je speciale wensen? Wil je een bestelling cadeau geven? Heb je allergieën? Er is tijdens het online bestellen ruimte om dit aan te geven.  

Betaling

We maken gebruik van iDEAL via Mollie. Even opletten: klik na een geslaagde betaling het betaalscherm niet zelf weg, maar wacht tot je automatisch weer terugkeert naar onze website. Zo weten we zeker dat de bestelbevestiging goed aankomt per e-mail bij jou en bij ons.