Nationale Krokettendag 9 oktober 2025

Nationale Krokettendag bij de HALL
De kroket is wat je noemt een Hollandse klassieker, een icon. Voor veel Nederlanders staat de kroket hoog op de lijst van favoriete guilty pleasures. Precies om die reden hebben we in de HALL de kroketten van de Bourgondiër op het menu staan. Dikke runderkroketten, met écht stoofvlees en zo'n mooi krokant korstje. Stiekem is het ook gewoon onze eigen guilty pleasure.
Wij snappen dan ook heel goed dat de Nationale Krokettendag in het leven is geroepen. Hét moment om even stil te staan bij deze iconische snack. Maar waar komt deze traditie vandaan en wat maakt de kroket zo bijzonder?
De krokante geschiedenis van de kroket
Het is even schrikken, maar de kroket is geen Nederlandse uitvinding. De kroket komt waarschijnlijk uit Frankrijk, waar in 1705 een eerste recept werd neergeschreven in Le cuisinier royal et bourgeois, het kookboek van de kok van Lodewijk XIV. Het is het oudste, bekende recept van de vleeskroket. De kroket zag er toen wel heel anders uit: de vulling werd zonder ragout gemaakt en de hapjes hadden het formaat van een ei. Wel lekker gemapeerd en gefrituurd in reuzel. Dit krokante hapje droeg de chique naam 'croquet. .
De oudste Nederlandse kroketten dateren van 1830. Om het vlees langer te kunnen bewaren, gaarden ze restvlees en maakten er gepaneerde kroketten van. Het was een chique tussengerecht. In de Tweede Wereldoorlog evolueerde de kroket tot een echte snack.
Er zijn doorheen de jaren ontelbaar veel varianten bijgekomen naast de alom bekende rundvleeskroket. Wat dacht je bijvoorbeeld van onze huisgemaakte kaaskroketten.
Hoe vier je Nationale Krokettendag?
Dat is natuurlijk aan jou! Wij geven je wat suggesties:
-
Maak zelf kroketten: het is minder moeilijk dan je denkt! En er zijn genoeg recepten te vinden. Toch teveel gedoe? Gelukkig kun je ook kroketten komen eten bij de HALL. Van 12 tot 17 kun je bij ons terecht voor de lekkerste kroketten.
-
Proef onze huisgemaakte kaaskroketten: met heel veel liefde maken we de állerlekkerste kaaskroketten van Nederland. Van kaas uit het Groene Hart. En het paneerlaagje? Zelfs dat maken we zelf, van oud brood. Zo krijgen oude bammetjes een nieuwe bestemming. Samen tegen verspilling wordt zo wel héél lekker ;-)
-
Ga voor de klassieker: en kom genieten van onze Bourgondiër! Dé kroket (100 gr!) van écht runderstoofvlees. Twee van die dikke kroketten met brood staan normaal gesproken op de kaart voor €11. Actieprijs op woensdag 9 oktober €8!
Nationale Krokettendag is een dag om te genieten van deze iconische snack. Of je nu voor de traditionele rundvleeskroket gaat of liever een vegetarische variant probeert, kom deze dag genieten van de warme gezelligheid die de kroket met zich meebrengt. Zeker zijn van een plekje? Reserveer dan even online.
Terug naar het overzicht