Krokettendag bij de HALL
Nationale Krokettendag bij de HALL
De kroket is wat je noemt een Hollandse klassieker, een iconis. Voor veel Nederlanders staat de kroket hoog op de lijst van favoriete guilty pleasures. Precies om die reden hebben we in de HALL de kroketten van de Bourgondiër op het menu staan. Dikke runderkroketten, met écht stoofvlees en zo'n mooi krokant korstje. Stiekem is het ook gewoon onze eigen guilty pleasure.
Wij snappen dan ook heel goed dat de Nationale Krokettendag in het leven is geroepen. Hét moment om even stil te staan bij deze iconische snack. Maar waar komt deze traditie vandaan en wat maakt de kroket zo bijzonder?
De krokante geschiedenis van de kroket
Het is even schrikken, maar de kroket is geen Nederlandse uitvinding. De kroket komt waarschijnlijk uit Frankrijk, waar in 1705 een eerste recept werd neergeschreven in Le cuisinier royal et bourgeois, het kookboek van de kok van Lodewijk XIV. Het is het oudste, bekende recept van de vleeskroket. De kroket zag er toen wel heel anders uit: de vulling werd zonder ragout gemaakt en de hapjes hadden het formaat van een ei. Wel lekker gemapeerd en gefrituurd in reuzel. Dit krokante hapje droeg de chique naam 'croquet. .
De oudste Nederlandse kroketten dateren van 1830. Om het vlees langer te kunnen bewaren, gaarden ze restvlees en maakten er gepaneerde kroketten van. Het was een chique tussengerecht. In de Tweede Wereldoorlog evolueerde de kroket tot een echte snack.
Er zijn doorheen de jaren ontelbaar veel varianten bijgekomen naast de alom bekende rundvleeskroket. Wat dacht je van kroketten van rivierkreeftjes, groente of rode curry? Deze kun je maandag 9 oktober voor een prikkie komen proeven! (zie hieronder)
Nationale Krokettendag op 9 oktober
De kroket is de trots van de Nederlandse keuken. Logisch dat deze lekkernij een eigen feestdag heeft gekregen. Waarom op 9 oktober?
Op op 9 oktober het krokettenboek van Johannes van Dam uitgekomen. Hij was een culinair journalist én krokettenliefhebber en vond dat hij vond dat de kroket meer respect verdiende. Daarom schreef hij Het Krokettenboek. Helaas overleed hij in 2013 en kon hij het boek niet afmaken.
Zijn vrienden hebben het boek afgemaakt en het uitgebracht op 9 oktober 2014, de verjaardag van Johannes van Dam. De uitgever, Nijgh & Van Ditmar uit Amsterdam, riep die dag uit tot nationale krokettendag. En dit krokettenboek kun je WINNEN! Lees hieronder hoe!
Hoe vier je Nationale Krokettendag?
Dat is natuurlijk aan jou! Wij geven je wat suggesties:
-
Maak zelf kroketten: het is minder moeilijk dan je denkt! En er zijn genoeg recepten te vinden. Toch teveel gedoe? Gelukkig kun je ook kroketten komen eten bij de HALL. Van 12 tot 18 kun je bij ons terecht voor de lekkerste kroketten.
-
Kroketproeverij voor €5: spreek met je vrienden of collega's af bij de HALL en bestel een kroketjesproeverij! Het is een proeverij van 3 kroketjes van 30 gr. en je kunt zelf kiezen uit rundvlees, red curry, rivierkreeftjes of groente. Drie kroketjes naar keuze, met wit of bruin broodje voor €5. Alléén op maandag 9 oktober.
-
Ga voor de klassieker: en kom genieten van onze Bourgondiër! Dé kroket (100 gr!) van écht runderstoofvlees. Twee van die dikke kroketten met brood staan normaal gesproken op de kaart voor €11. Actieprijs op maandag 9 oktober €8!
-
Deel je liefde voor kroketten online EN WIN: Gebruik sociale media om je liefde voor kroketten te delen. Gebruik de hashtag #NationaleKrokettendag en tag @dehallwoerden om je favoriete kroketmomenten te delen. En wie weet win jij het Krokettenboek van Johannes van Dam!
Nationale Krokettendag is een dag om te genieten van een van deze iconische snack. Of je nu voor de traditionele rundvleeskroket gaat of liever een vegetarische variant probeert, kom deze dag genieten van de warme gezelligheid die de kroket met zich meebrengt. Zeker zijn van een plekje? Reserveer dan even online.
Terug naar het overzicht