De Gouden Schaal is binnen!

Vier maanden geleden zijn we begonnen met de Minkema Kantine op beide locaties van het Minkema College. We zijn nog niet eens vol op stoom, maar mochten net al de Gouden Schoolkantine Schaal 2021 van het Voedingscentrum in ontvangst nemen. Nadat in 2019 de zilveren schaal was behaald door onze voorganger, Hebben we samen met het Voedingscentrum stappen gezet om de kantine nóg gezonder te maken voor de leerlingen.

Op donderdag 22 april 2021 werd de schaal online ‘uitgereikt’ aan Frans voor zowel de kantine op de locatie Minkemalaan als op de locatie Steinhagenseweg. Niet dat Frans dit alleen heeft gedaan natuurlijk. Het complete team van de HALL, de leerlingenraad, het Voedingscentrum en niet te vergeten onze Minkema Kantine toppers Carla, Yvonne, Wil, Riet, Renate en Monique! Het is een project waar we met z’n allen aan hebben gewerkt. Trots als een pauw zijn we!

 

 

GOUDEN SCHAAL VOOR KANTINE MINKEMA COLLEGE

“Het Minkema College vindt het belangrijk een gezonde omgeving te bieden, waarin bewegen, lekker in je vel zitten en voeding centraal staan, omdat dit bijdraagt aan de gezonde ontwikkeling en leefstijl van onze leerlingen”, aldus Arjan van der Wart, directeur onderwijs. “We vinden het dan ook fantastisch dat onze nieuwe cateraar de kantine zo heeft ingericht dat we nu een gouden schaal hebben.”

Voor elke leerling iets lekkers

In de Minkema Kantine wordt actief water en fruit aangeboden voor lage prijzen. De gezonde items, de dagkeuzes, liggen vooraan. Ook zijn er regelmatig aanbiedingen waarin een gezonde combinatie wordt gestimuleerd. Al het brood is zoveel mogelijk volkoren en ook het beleg is vooral gebaseerd op gezonde producten zoals 30+ kaas, kipfilet, light roomkaas etc. Zuivel is halfvol en daarnaast is er veel fruit en in de ochtend een lekker yoghurtontbijt. In de automaten zijn alle dranken suikervrij en ook de snacks zijn voor 80% een gezonde keuze. Cateraar Frans van Hall: “We hebben voor elke leerling iets lekkers in het assortiment. De kipproducten zijn Halal en er zijn elke dag voldoende vegetarische opties. Ook hebben we items voor leerlingen met een voedselallergie of -intolerantie zoals glutenvrij brood en lactosevrije producten.”

De school heeft de kantine gezonder gemaakt aan de hand van de Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen van het Voedingscentrum. Deze richtlijnen zijn opgesteld door het Voedingscentrum, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De visie erachter: jongeren zijn de toekomst. Willen we dat zij gezonder leven, dan is het belangrijk dat zij ook op school gezond kunnen eten en drinken. Zij brengen hier immers een groot deel van hun tijd door. Ervaren dat gezond eten lekker en heel gewoon is, helpt hen een gezond eetpatroon te ontwikkelen. “Door proeverijen te organiseren voor de leerlingen, laten we hen ook meedenken over het aanbod in de kantine”, aldus Van Hall.

De Gezonde Schoolkantine is een langlopend project van het Voedingscentrum. Het doel is een gezonder voedingsaanbod op vo- en mbo-scholen. Voor meer informatie: www.voedingscentrum.nl/gezondeschoolkantine