Uitgelicht// Strivali

 

Waanzinnig, super, eng lekker en ‘echt kicken’. De superlatieven zijn niet van de lucht als topkok Pierre Wind de drie finaleproducten omschrijft tijdens de Groene Hart Streekproduct 2015 verkiezing.

De winnaar van deze verkiezing was de Strivali van slager Ferry Lempers, uit Linschoten. Strivali is een runderspierstuk, dat gekruid en gedroogd wordt in zijn ambachtelijke worstmakerij. Een streekproduct met een mediterrane smaak.

In de HALL | burgerEI & zakenlui gebruiken we deze lokale delicatesse voor de carpaccio Strivali. Met zongedroogde tomaatjes en een krokante kaascrumble. Echt een smaakbommetje.

Met enige regelmaat verschijnt de Strivali ook op het versloket tijdens de lunch. Op een rijkelijk belegd broodje, bammetje of in een lunchwrap.

Mantelzorger van de melkkoeien

Voor de Strivali gebruikt Lempers hetzelfde vlees als wij gebruiken voor de burgers. Een duurzaam stukje rundvlees. Het vlees komt van dubbeldoel koeien. Dat zijn koeien, die na hun carrière als melkkoe niet afgedankt worden zoals andere koeien, maar nog een tijdje van hun pensioen mogen genieten. Daarbij krijgen ze goede voeding, waaronder veel granen. Hierdoor ontstaat prachtig gemarmerd vlees, bomvol smaak. Pierre Wind noemt Ferry Lempers daarom gekscherend de ‘mantelzorger van de melkkoeien’, maar bovenal een pionier in het slagersvak.